Kerst kado tips
Image default
Hobby en vrije tijd

Een slijpsteenset kopen

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een slijpsteenset, zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Er zijn keramische stenen, synthetische stenen, en aluminiumoxide en siliciumcarbide stenen. Hier zijn enkele dingen die u moet overwegen bij het maken van uw beslissing. Een set slijpstenen kan u op de lange termijn geld besparen. Maar als u niet zeker weet welke de beste is, zal dit artikel u helpen de juiste keuze te maken. Een set slijpstenen kan helpen om uw mes langer mee te laten gaan en zal uw mes slijpen tot de perfecte scherpte.
Keramische stenen

Er zijn verschillende soorten slijpstenen, en elke steen heeft zijn eigen unieke eigenschappen. In het volgende artikel wordt ingegaan op de verschillen tussen de verschillende soorten stenen, alsmede op hun voor- en nadelen. Deze stenen kunnen worden gebruikt om zowel traditionele als moderne messen te slijpen. Deze stenen zijn er in verschillende maten en korrels. Voor het beste resultaat kiest u de steen die bij de hardheid van uw mes past. Het beste resultaat krijgt u als u uw lemmet op een keramische steen slijpt, zodat het zijn scherpte behoudt.

Voordat u een keramische steen gebruikt, is het belangrijk om deze grondig in water te weken. Hierdoor behoudt de steen langer zijn scherpte. Daarna moet u uw mes zoals gewoonlijk slijpen. Zorg er echter wel voor dat u het mes onder de juiste hoek slijpt. Als u niet zeker weet hoe u een keramische steen moet gebruiken, kunt u hem het beste een paar minuten in water laten weken voordat u hem gebruikt. Het zal ook helpen om het gehydrateerd te houden tijdens het slijpproces.
Synthetische stenen

Hoewel natuurstenen en oliestenen het meest gangbaar zijn, zijn er nog vele andere soorten verkrijgbaar. Waterstenen en synthetische aluminiumoxide zijn zachter dan oliestenen en hebben een hogere snijsnelheid. Ze slijten echter sneller en moeten vaak worden gevlakt om hun vorm terug te krijgen. Als u op zoek bent naar een slijpsteen die een leven lang meegaat, overweeg dan een watersteen. Deze slijpt uw messen veel sneller dan oliestenen en is gemakkelijker schoon te maken.

Als u op zoek bent naar een kwaliteitsslijpsteen, moet u ervoor zorgen dat u er een kiest met verschillende korrels. Synthetische stenen zijn over het algemeen gemaakt van aluminiumoxide grit dat is opgehangen in hars. Deze stenen zijn te vinden in verschillende korrels en worden gesmeerd met water om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan. Keramische slijpstenen kunnen een goede kwaliteitsoptie zijn, maar kunnen sneller slijten dan synthetische waterstenen.
Aluminium oxide stenen

Aluminiumoxide stenen zijn een geweldig hulpmiddel voor het slijpen van metalen messen. Deze stenen zijn gemaakt van aluminiumoxide en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De steen van 8″ x 2″ x 1″ bijvoorbeeld, wordt gebruikt om messen van zacht tot middelzwaar staal te slijpen. Ze worden geleverd met een bevestigde plaat voor gebruik met het ViperSharp precisieslijpsysteem. Deze stenen kunnen ook worden gebruikt op de schuine basisgeleiders van de Beast en Final Cut.

Naast de standaard soorten stenen, maken sommige fabrikanten ook synthetische varianten van aluminiumoxide. Deze stenen zijn gemaakt van aluminiumoxide in een fijne suspensie en zijn bedoeld voor afwerkingsdoeleinden. Een ander type is de Naniwa Professional Stones, een verbeterde versie van de traditionele Japanse Naniwa slijpstenen. Deze stenen zijn gemaakt van aluminiumoxide met een magnesia bindmiddel. Ze hoeven niet te worden ingeweekt en zijn opgehangen voor snel werk.
Siliciumcarbide stenen

U kunt Siliciumcarbide stenen gebruiken voor het slijpen van een verscheidenheid aan messen. Deze stenen zijn groen van kleur maar kunnen ook grijs of zwart zijn. Deze slijpstenen worden meestal gebruikt om messen van hard roestvrij staal te slijpen. Ze zijn ook nuttig voor het herstellen van de scherpte van botte messen. Hieronder volgt een beschrijving van de werking van deze stenen. Ze zijn gemaakt van siliciumcarbide en zijn een goede optie voor het slijpen van messen van hard staal.

Siliciumcarbide is een anorganische chemische verbinding gemaakt van silicium en koolstof. Het komt van nature voor als moissaniet, een mineraal. Het eerste siliciumcarbidepoeder werd in 1893 in een laboratorium gemaakt. Siliciumcarbide wordt gebruikt als schuurmiddel, halfgeleider, en wordt toegepast in micro-elektronica, elektrische auto’s, en andere producten. Het wordt synthetisch vervaardigd door silica en koolstof bij hoge temperaturen samen te sinteren. Zuiver siliciumcarbide is kleurloos, maar bevat rode, blauwe en groene schakeringen van ijzeronzuiverheden. Het materiaal wordt gebruikt voor slijpstenen, maar ook in vele andere toepassingen.
Waterstones

Een Waterstones slijpsteenset wordt geleverd met drie afzonderlijke stenen. Elke steen heeft een roterende as en wordt gesmeerd met een speciale olie. Dit voorkomt dat de stenen breken. Om de scherpte van uw gereedschap te behouden, kunt u de stenen na elk gebruik vlakken. U kunt ook een schuurpapiertje gebruiken om uw messen en ander gereedschap scherper te maken. De watersteenset kan bij goed gebruik lang meegaan.

Er zijn verschillende waterstenen verkrijgbaar, van een algemene tot een ultrafijne (korrel 8000) afwerking. U kunt van elk één kopen of een combinatieset aanschaffen. Waterstenen zijn over het algemeen gemaakt van