Kerst kado tips
Image default
Aanbiedingen

Kerstkaarten, een eeuwen oude traditie

Waar komt deze traditie vandaan?

Ieder jaar sturen we weer massaal kerstkaarten rond naar iedereen die we kennen. We kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Jaarlijks worden er miljoenen en miljoenen kerstkaarten op de brievenbus gedaan. Ondanks dat de digitale wereld z’n intrede heeft gedaan en de wenskaarten via de post teruglopen blijft deze traditie toch bijzonder populair. Blijkbaar vinden we een echte kerstkaart toch heel bijzonder om te versturen en te ontvangen. Wanneer is dit begonnen en waarom doen we met z’n allen hier aan mee?

Wie maakte de allereerste kerstkaart?

De eerste kerstwensen werden al in de Middeneeuwen rondgebracht in de vorm van mooie houtsnijwerkjes met religieuze afbeeldingen. Mensen gaven deze aan hun geliefde of aan hun kasteelheer. Pas in de 19e eeuw werd de eerste echte kerstkaart geschilderd door John Collcott. Deze Engelse kunstschilder schilderde een kerstviering van een gezin met daarop de toepasselijke tekst: “A Merry Christmas and a Happy New Year to You”.

In de Verenigde Staten begon de Duitse drukker Louis Prang aan het eind van de 19 eeuw met het drukken van kerstkaarten in hoge oplage. Het Amerikaanse publiek vond dit bijzonder leuk en het verzenden van een kerstkaart naar familie en vrienden was een hit. Ook in Nederland was het eind 19e eeuw dat de eerste kaarten werden verkocht, deze waren nog wel gericht op nieuwjaar en minder op kerstmis.

Kerstkaarten, aan wie sturen we deze?

Wie wil jij dit jaar een kerstkaart sturen? Maak vooraf een lijst, denk aan al je vrienden, familie, buren, collega’s en zakelijke relaties. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Hoe meer je er zelf stuurt, hoe meer je er terug ontvangt. Ook dat is een bijzondere traditie, van wie je een kerstkaart ontvangt die je er zelf geen hebt gestuurd, dan doe je dat uiteraard alsnog. En de ontvangen kerstkaarten hang je in een mooie lange slinger aan de muur of je plakt de deur helemaal vol met kerstkaarten, dat hoort er ook bij. En na de kerst bewaar je alle kaarten zodat je volgend jaar je lijst compleet kunt maken.

Kerstkaarten voor bedrijven

Ook in het bedrijfsleven is het versturen van “De beste wensen” een belangrijke afsluiter van het nieuwe jaar. Zowel naar bestaande relaties als nieuwe potentiële relaties is dit een belangrijk item om in the picturen te komen. Stuur jij  zakelijke kerstkaarten naar je klanten? Mocht je dat nog niet doen dan wordt het tijd om daarmee te starten. iedere klant vindt dit leuk. Bij Koningkaart hebben ze meer dan 1000 kerstkaarten voor bedrijven in diverse branches, dus altijd een kaart die bij u past. 

https://koningkaart.nl/kerstkaarten

Gerelateerde artikelen

Hoe u interessante en aangepaste dia’s kunt maken voor uw presentatie

Waar koop ik in november een echte kerstboom?

Dit wil je: Zo haal jij het ultieme vakantiegevoel naar je eigen tuin!