Kerst kado tips
Image default
Kinderen

Hoe krijg je kinderen weer geïnteresseerd in boeken

Het kan soms heel moeilijk zijn om kinderen geïnteresseerd te krijgen in boeken. En om eerlijk te zijn is het ook hartstikke makkelijk om het kind gewoon achter en scherm met daarom YouTube Kids op autoplay. Kind stil, jij blij. Maar dat helpt niet bepaald om je kind geïnteresseerd te krijgen in boeken, en dat terwijl lezen zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. 

  1. Blijf weg van de makkelijke manier 

Het is tegenwoordig vrij makkelijk om een kind achter een beeldscherm te zetten en daar maar wat gratis kinderfilmpje van YouTube op af te spelen, maar dat is juist niet wat je moet doen als je je kind later in het lezen geïnteresseerd wil krijgen. Het houden van lezen begint namelijk al op zeer jonge leeftijd, en als je kinderen niet dan al in contact brengt met boeken zal het later steeds moeilijker worden om die boekachterstand in te halen. Dus lees je kind daarom al zo vroeg mogelijk voor. Het maakt niet uit of je kind de zinnen die je uitspreekt al begrijpt: contact met taal is belangrijk, of die taal nou begrepen wordt of niet. 

  1. Boeken over andere onderwerpen 

De onderwerpen waar kinderboeken over gaan kunnen inmiddels best oubollig aanvoelen. Zeker, schrijvers als Annie M.G. Schmidt hebben verandering gebracht in de oude gewoonte van de altijd brave kinderen die in de kinderboeken van vroeger voorkwamen, maar ook nu nog willen kinderboeken nog wel eens gedateerd aanvoelen. Hoe revolutionair Jip en Janneke van de eerder genoemde Schmidt ook was, het is nu net zo gedateerd als de brave boeken van de jaren 30 in Schmidt’s tijd waren. Als je een kind dus een boek uit je eigen jeugd wil geven moet je misschien eerst eens kijken hoe goed dat boek nog aansluit bij de huidige tijdsgeest. Dit artikel is geschreven door iemand die constant Peppie en Kokkie en Pinkeltje van zijn oma kreeg, en geloof me, die boeken waren in 2006 best vermoeiend voor een kleuter. 

  1. Gepersonaliseerde boeken 

Kinderen zijn altijd gefascineerd door het herkennen van zichzelf: spiegels zijn voor kleine kinderen absolute wereldwonderen. Daarom zijn kinderboeken met naamof een gepersonaliseerd kinderboekfantastische hulpmiddelen om bij kinderen de interesse voor het lezen op te wekken. Zeker, een boek over een ridder die een draak verslaat kan heel interessant zijn, maar als jij degene die de draak verslaat bent is het boek natuurlijk helemaal geweldig. 

https://bimibooks.nl/kinderboeken-met-naam/