Kerst kado tips
Image default
Marketing

Wat is Responsive design en hoe werkt het precies?

Het is tegenwoordig steeds belangrijker om een website te hebben die op elk apparaat goed en snel werkt. Door de populariteit van smartphones en tablets is het zinvol om ervoor te zorgen dat jouw website er op elk apparaat optimaal uitziet en goed werkt. Een website die gemaakt is met een Responsive design past zichzelf automatisch aan, aan de grootte van het scherm waar jouw website op wordt bekeken. Heb je nog nooit gehoord van Responsive design? Lees dan snel verder om meer te weten te komen over deze handige manier van webdesign.

De betekenis van Responsive design

Responsive design betekent vrij vertaald ‘flexibel ontwerp’. Dit houdt in dat de website zich qua lay-out en resolutie aanpast op basis van het apparaat dat wordt gebruikt om de website te bekijken. Door gebruik te maken van Responsive design wordt er niet alleen één website gemaakt, maar ook één ontwerp dat zich kan aanpassen aan verschillende schermformaten. Een website die er goed uitziet op een desktop kan er bijvoorbeeld anders uitzien op een smartphone, omdat de lay-out aangepast wordt naar het kleinere scherm.

De drie pijlers van Responsive design

Responsive design is gebaseerd op 3 pijlers, namelijk de Fluid grid, Flexibele media en Breakpoints. De Fluid grid is een lay-out die zich aanpast aan verschillende beeldschermresoluties. Liquid layouts zijn ontworpen om het gebrek aan precisie van meters te compenseren en zich aan te passen aan de verschillende soorten devices. Flexibele media is het idee om afbeeldingen en video’s te schalen op basis van de ruimte op het scherm, zodat hier niet in ingezoomd hoeft te worden. En als laatste zijn er Breakpoints. Dit zijn de punten waarop de website zich aanpast aan het formaat van het scherm. Bijvoorbeeld als de website op een smartphone of tablet geopend wordt.

Waarom je volgens ons het beste hierin kan investeren

Responsive design is tegenwoordig cruciaal voor zowel het ontwerpen van een nieuwe website als het optimaliseren van een bestaande website. Meer dan 50% van het internetverkeer gebeurt via mobiele apparaten, dus het mag duidelijk zijn dat het essentieel is om een website te hebben die er ook op mobiele apparaten goed uitziet. Maar er zijn nog meer voordelen van Responsive design. Zo zorgt dit ontwerp ervoor dat de website maar op één plek beheerd hoeft te worden en dat uiteindelijk scheelt in tijd en onderhoudskosten. Een website met Responsive design zorgt er ook voor dat de gebruikerservaring op elk apparaat hetzelfde is. Het kan frustrerend zijn als de website er op de desktop goed uitziet, maar vervolgens niet lekker werkt op de smartphone. Door in Responsive design te investeren bespaar je dus tijd, geld en verbeter je de gebruikerservaring.

In het kort 

Responsive design is een flexibel ontwerp dat zich aanpast aan het apparaat waarop de website bezocht wordt. Door gebruik te maken van een vloeibaar rooster, flexibele media en breakpoints past de website zich aan het schermformaat aan. Het gebruik van Responsive design is tegenwoordig essentieel, omdat meer dan 50% van het internetverkeer via mobiele apparaten verloopt. Responsive design zorgt er niet alleen voor dat de website er op elk apparaat goed uitziet, maar verkleint ook de kosten en tijd van onderhoud.

Veelgestelde vragen over Responsive design

Q: Is responsive design duur?

A: Nee, Responsive design is betaalbaar en kan efficiënt geïmplementeerd worden.

Q: Is het hebben van een responsive website noodzakelijk?

A: Meer dan de helft van het internetverkeer verloopt via mobiele apparaten, dus het hebben van een responsive website is absoluut noodzakelijk.

Q: Is Responsive design alleen voor mobiele apparaten?

A: Nee, Responsive design past zich aan elk apparaat aan, het ontwerp past zich aan naar de grootte van het scherm.

Q: Zal mijn website er nog steeds goed uitzien op desktops wanneer ik kies voor Responsive design?

A: Ja, Responsive design zorgt ervoor dat de website er op elk apparaat optimaal uitziet.

Conclusie:

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog meer te weten gekomen over Responsive design en waarom dit een essentiële aanpak is voor elk bedrijf dat een website wil bouwen. De tijd en kosten die bespaard worden dankzij Responsive design maken het de investering in elk geval meer dan waard. Zeker als je bedenkt dat de meeste internetgebruikers tegenwoordig via hun mobiele apparaat op het internet surfen. Het hebben van een responsive website is daarom niet alleen een slimme investering, maar ook noodzakelijk om relevant te blijven in de digitale wereld.