Kerst kado tips
Image default
Kinderen

Losse glijbaan – welke glijbaan is het beste?

Fabrikanten hebben allerlei speciale (losse) glijbanen ontwikkeld voor de allerkleinsten vanaf een leeftijd van ongeveer anderhalf jaar. Ze zijn meestal van kunststof, zijn vrijstaand en hebben extra brede treden, zodat de kinderen er niet zo gemakkelijk af kunnen glijden tijdens het omhoog klimmen en klauteren. Bovendien hebben sommige glijbanen ook nog geleiders, waarvan de hellingshoek eventueel kan worden aangepast.

Op deze manier kun je de glijbaan aanpassen aan de individuele behoeften van je kinderen. Bij regenweer kan de kunststof glijbaan snel binnen worden gezet, zodat het glijplezier niet hoeft te worden onderbroken maar gewoon kan doorgaan.

Welke losse glijbaan is geschikt voor welke leeftijd?

Gegolfde glijbanen of waterglijbanen zijn uitstekend geschikt voor de iets oudere kinderen. Het voordeel van golfglijbanen is dat ze meestal gemakkelijk aan een bestaand speelhuisje op palen of speeltoestel kunnen worden bevestigd.

Voor oudere kinderen is een glijbaan met een flinke lengte bijzonder geschikt. Per glijbaan verschilt de lengte. Hoewel deze niet binnenshuis kunnen worden geïnstalleerd, hebben ze een lange levensduur en zijn ze weerbestendig.

Ook zijn er metalen glijbanen te koop. Maar deze zijn niet heel erg in trek. Ze hebben een hoog eigen gewicht. Waardoor je moet denken aan een permanente plaatsing in de tuin. Zowel het oppervlak als het frame zijn gewoonlijk gemaakt van roestvrij staal. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat de glijbaan op een gegeven moment zou kunnen gaan roesten.

Zowel een vrijstaande glijbaan als een glijbaan die vastgemaakt wordt aan een speeltoestel zijn gewoon leuk en zorgen voor actie in je eigen buitenruimte.

Wateraansluiting voor een waterglijbaan

Kies je voor een glijbaan met een wateraansluiting, dan biedt dit je kinderen werkelijk uitzonderlijk veel plezier. In het uitloopgebied kun je de glijbaan in een klein kinderbadje plaatsen voor nog meer plezier.

Deze glijbanen hebben een watervoorziening waar je makkelijk en snel een gewone tuinslang op aansluit. Laat de glij- en waterpret maar beginnen. Extra leuk voor een verjaardagsfeestje natuurlijk. Zie je het al voor je? Een ‘beach party’? Zet de waterglijbaan klaar, zorg voor gekoelde drankjes aan de ‘alcoholvrije bar’ en geniet van een gezellige dag.

Vrijstaande glijbaan – voorzorgsmaatregelen

Om echt absoluut plezier met een glijbaan te garanderen, moet hij natuurlijk wel veilig zijn. Als je een kunststof glijbaan voor kleinere kinderen overweegt, moet deze water- en weerbestendig zijn. Het moet ook UV-stabiel zijn.

Treden en valmatten

Wanneer je een losse vrijstaande glijbaan koopt, moet je vooral letten op de treden. Deze moeten breed genoeg zijn om het risico op verwondingen tot een minimum te beperken. Bovendien zijn hoge zijwanden onontbeerlijk als voorzorgsmaatregel.

Het spreekt vanzelf dat de glijbaan geen scherpe hoeken of randen mag hebben die verwondingen kunnen veroorzaken. Last but not least zijn de verschillende keurmerken natuurlijk iets waar je op kunt letten.

Natuurlijk kun je ook speciale valmatten in het uitloopgebied van de glijbaan leggen. Deze dempen valpartijen bijzonder goed en beperken zo het risico op letsel tot een minimum. Maar zand of gras zijn ook een alternatief.

Natuurlijk is het erg leuk als er zoveel mogelijk speel- en bewegingsprikkels voor het kind kunnen worden gecreëerd. Maar daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het risico van ongelukken. Dit risico moet zo klein mogelijk worden gehouden. De veiligheid van de kinderen moet altijd op de eerste plaats komen.