Kerst kado tips
Image default
Vervoer en transport

Welke spanning naar draad LED-verlichting naar modelspoorbaan

LED’s zijn een geweldige aanvulling op je modelspoorbaan en er zijn verschillende manieren om ze te bedraden. Hoewel ze veel efficiënter zijn dan gloeilampen, kunnen ze gevoelig zijn voor statische elektriciteit. Het is belangrijk om op te passen dat je ze niet overbelast. In feite mogen LED’s alleen worden gebruikt met een maximale stroom van 15 mA en moeten ze worden aangesloten op een spanningsregelaar die geschikt is voor 20 mA of minder. Bovendien genereren deze LED’s waarschijnlijk te veel warmte als ze zich te dicht bij de muren of het dak van je lay-out bevinden. Als je ze als extra functie gebruikt, moet je ze bedekken met zwarte verf of styreenmuur.

Er zijn enkele dingen om te overwegen bij het bedraden van LED’s. De meeste LED’s worden geleverd met een weerstand die de stroomstroom beperkt. Het is belangrijk op te merken dat sommige LED’s een weerstand vereisen, terwijl andere dat niet doen. Zorg ervoor dat je de specificaties van je LED’s controleert voordat je ze op je spoorweg installeert. Als je het niet zeker weet, kunt je zoeken naar de juiste spanning en weerstand op de website van de LED-fabrikant.

Vergeet bij het bedraden van LED’s naar een modelspoorbaan niet om de werkspanning en de bedrijfsstroom van je LED’s te controleren. Zorg ervoor dat je spoorspanning binnen het aanbevolen bereik ligt. Vaak zullen de LED’s niet goed werken als de spanning te hoog of te laag is. Een weerstand van 470 ohm beperkt de stroom tot een minimum. Als je zich zorgen maakt over de stroom, sluit je een weerstand van 470 ohm aan op de positieve en negatieve polen van de batterij. Als je niet zeker weet welke spanning je LED-lampen naar een modelspoorbaan moet leiden, controleert je de specificaties van de fabrikant en vraagt je deze.

Als algemene regel geldt dat de minimumspanning om LED-lampen aan een modelspoor te bedraden hetzelfde moet zijn als de maximale spanning voor het spoor. De lagere spanning zorgt ervoor dat de LED’s blijven branden, ongeacht de gasklepinstelling, terwijl de hogere spanning ervoor zorgt dat ze branden. Als je ze voor een enkele auto gebruikt, is een weerstand van 560 ohm prima. Voor een serie van 10 auto’s zal een weerstand van 470 ohm de stroom beperken en voorkomen dat de auto’s beschadigd raken.

De spanning voor LED’s kan worden onderverdeeld in typen die een weerstand vereisen. Sommige soorten LED’s hebben een weerstand nodig, terwijl andere dat niet doen. Als je een weerstand gebruikt, moet je ervoor zorgen dat deze gelijk is aan de maximale spanning. Als je meerdere LED’s op een track gebruikt, is het beter om een weerstand van ten minste 560 ohm te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de LED’s altijd branden, ongeacht welke gasklepinstellingen je gebruikt.

Geschreven door Mitropa

Gerelateerde artikelen

Cadeautips voor na een verhuizing